সিলেট গ্যাস ফিল্ডের সহকারী পরিচালক পদের প্রশ্ন সমাধান ২০২১ | Sylhet Gas Field Exam Question Solution 2021

সিলেট গ্যাস ফিল্ডের সহকারী পরিচালক পদের প্রশ্ন সমাধান ২০২১

1. Assistant Manager (General) – 30

rganization Name: Sylhet Gas Fields Limited (SGFL)

Post Name And Vacancy:

1. Assistant Manager (General) – 30

2. Assistant Manager (Finance and Accounts) – 13

3. Assistant Manager (Electrical) – 06

4. Assistant Manager (Mechanical) – 07

5. Assistant Manager (Chemical) – 07

6. Assistant Manager (Civil) – 03

7. Assistant Manager (Computer Engineering) – 02

 

8. Assistant Officer (General) – 14

9. Assistant Officer (Accounts) – 09

10. Deputy Assistant Engineer (Electrical) – 06

11. Deputy Assistant Engineer(Mechanical) – 05

12. Deputy Assistant Engineer (Civil) – 06

13. Deputy Assistant Engineer (Automobile) – 01

Total Vacancy: 104

Assistant Manager (General) and Assistant Manager (Finance and Accounts) Exam Date: 01 October 2021

Exam Time: 3:30 PM to 4:30 PM   

Assistant Officer (General) Exam Date: 01 October 2021

Exam Time: 3:30 PM to 4:30 PM  

Post Name: Assistant Manager (General)

1. Presidents from how many countries physically Bangladesh’s independence golden public and Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman’s birth centenary celebrations? Ans: 2 [Maldives President Ibrahim Mohamed Solih, President of Nepal Bidhya Devi Bhandari] [Total 5 Head of State were physically attended this celebration but other 3 were prime minister]    

2. ECNEC stands for? Ans: Executive Committee of the National Economic Council

3. Which of the following is formed to finance different development projects from the country’s foreign exchange reserves? Ans: Bangladesh Infrastructure Development Fund (BIDF)

4. What is the density of pure water? Ans: 1 g/cm3

5. The United Nations Champion of the Earth’s awarded was given to Prime Minister Sheikh Hasina in recognition of her initiatives to address- Ans: Climate change

6. Which government program in Bangladesh was awarded with the “Smith Tumsaroch Fund award 1998” for saving people from disaster? Ans: CPP [Cyclone Preparedness Programme]

7. In 2019, which government project in Bangladesh received the award of the ‘Best Citizen Engagement Project’ of Asia? Ans: 333 Call Centre

8. The regulatory authority of economic zones in Bangladesh is? Ans: BEZA [Bangladesh Economic Zones Authority] 

9. The biggest land port of Bangladesh is? Ans: Benapole [Jashore] 

10. The largest solar power station of Bangladesh is situated in? Ans: Cox’s Bazar (Teknaf) 

11. Population census takes place in Bangladesh after every? Ans: 10 years

12. The `Uttara EPZ’ is located? Ans: Nilphamari

13. At present, how many gas fields are operated by Sylhet gas Fields Limited? Ans: 7 

Sylhet Gas Field

1Haripur Gas Field (Sylhet)
2Kailashtilla Gas Field
3Rashidpur Gas Field
4Beanibazar Gas Field
5Molecular Sieve Turbo Expander (MSTE) Plant
6Rashidpur Condensate Fractionation Plant
74000 BPD Condensate Fractionation Plant

14. The largest gas field in Bangladesh is located at? Ans: Brahmanbaria [Titas Gas Transmission and Distribution Company Limited] 

15. MOOC meaning for? Ans: Massive open online course

16. Which American President was in power for 12 consecutive years? Ans: Franklin D. Roosevelt

17. Which international organization works for refugee settlements? Ans: UNHCR [United Nations High Commissioner for Refugees] 

18. Which of the following is known as the `City of love? Ans: Paris [France] 

19. The Nobel Prize was introduced in? Ans: 1901

20. The great `victoria Desert’ is located in?  Ans: Australia

21. Write a short essay on `Affordable and Clean Energy”. You should write at least 150 words.

Ans: Try yourself 

22. গ্যাসের প্রিপেইড মিটার স্থাপনের অনুরোধ জানিয়ে সংশ্লিষ্ট কর্তৃপক্ষকে একটি চিঠি লিখুন।

Ans: Try yourself 

23. Solve the following problems:

A. If f (x,y) = x2-2xy+y2x2-y2 then f(-x,-y)=?

Ans: (x-y)/ (x+y)

B. A man spent ½ of his money and then lost ¼ of the remainder. He was left with Tk 3,600. How much did he start with?

Ans: 9600 TK.

C. In a class of 120 students numbered 1 to 120, all even-numbered students opt for Physics, those whose numbers are divisible by 5 opt for Chemistry, and those whose numbers are divisible by 7 opt for Math. How many opt for none of the three subjects?

Ans: 41

সিলেট গ্যাস ফিল্ডের সহকারী পরিচালক পদের প্রশ্ন সমাধান ২০২১

Sylhet Gas Field Exam Question Solution 2021

Check Also

বাংলাদেশ পরিসংখ্যান ব্যুরোর (BBS) অফিস সহায়ক পদের নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান ২০২১ | BBS Office Sohayok Exam Question Solution 2021

বাংলাদেশ পরিসংখ্যান ব্যুরোর (BBS) অফিস সহায়ক পদের নিয়োগ পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান ২০২১ BBS Office Sohayok …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *